top of page
P1050957.JPG

Wat is bowls?

De historie van bowls

De bakermat van het bowls lag niet in één van de vele Engelstalige landen ter wereld, maar in Egypte. Volgens oude bronnen zouden de Egyptenaren al voor onze jaartelling een spel gespeeld hebben met een kegel en stenen ballen. De oudste, nog in gebruik zijnde green (baan) dateert uit 1299 en ligt echter niet in Egypte, maar in Southampton, Engeland.

Deze sport verspreidde zich in alle windrichtingen en ontstonden er verschillende spelvormen. Zo kent men in Frankrijk het Jeu de Boules, in Italië Bocca en in Denemarken Bolle.

 

Doel van het spel

Het doel van het spel is eenvoudig. Krijg uw bowls (bal) zo dicht mogelijk bij de witte bal, de "jack" genaamd. Zo scoor je een punt. Het klinkt gemakkelijk, maar het feit dat de bowls niet in een rechte lijn rollen voegt een tactische uitdaging toe.

Bowls wordt gespeeld met ballen die zijn voorzien van een "bias", d.w.z. dat het loopvlak aan één zijde plat is zodat de bowl een curve kan maken. De mate waarin wordt bepaald door de speler.

Het spelen van bowls heeft alles te maken met concentratie, vaardigheid teamgeest en ook wat geluk om een wedstrijd te kunnen winnen.

 

Speelveld

Bowls wordt zowel binnen als buiten gespeeld op matten van minimaal 30 lang en 4 meter breed.

 

De bowls & jack

De bowl heeft een diameter van 12-14,5 cm en een gewicht van 1,25-1,6 kg. Ze worden tegenwoordig gemaakt van compositie materiaal, in het verleden waren ze van hout (hierdoor worden bowls nu nog "woods" genoemd). De jack, het doelballetje, is wit of geel van kleur met een diameter van 6 cm een gewicht van 0,2 tot 0,3 kg.

 

Het spelen van de bowls

Als de snelheid verminderd zal de bowl in de richting van de bias rollen. Spelers kunnen de snelheid veranderen afhankelijk van hoe de richting van de curve moet zijn. De kunst is om de snelheid en de hoek te bepalen van de bowl om deze op de plaats te krijgen die men wil. Hoe hoger de snelheid, hoe kleiner de curve. De "forehand draw" (zie onderstaand plaatje) betekent dat een rechtshandige speler de bowl rechts van de jack gericht; hierdoor zal de bowl naar links curven. Bij een "backhand draw" wordt de bowl links van de jack gericht en zal de bowl dus naar rechts curven.

Het spel wordt gespeeld op een mat van 30 x 4 meter en met ballen die een speciale vorm hebben waardoor, wanneer de bal in snelheid afneemt, de bal een zogenaamde 'curve' (flauwe bocht) gaat maken. Je kunt het spel binnen en buiten spelen, maar in Nederland wordt het eigenlijk altijd binnen gespeeld.

De bedoeling van het spel is nu om de bal zo dicht mogelijk bij een klein wit of geel balletje (de 'jack') te krijgen. Zo scoort je een punt.

Deze "jack' ligt bijna aan het eind van de 30-meter mat.

 

Terminology

Bij bowls worden vaak Engelse termen gebruikt, hier volgen enkele van de veelgebruikte:

 

Bowl:      de bal waarmee men speelt

Skip:      de aanvoerder van een team

Jack:      het doelballetje

Shot:      toegekend punt na beeindiging spel

Single:   een wedstrijd van één tegen één

Umpire:  de scheidsrechter

Pairs:     een team bestaande uit 2 personen 

Triples:   een team bestaande uit 3 personen 

Fours:    een team bestaande uit 4 personen

Ditch:     de greppel rond het speelveld

Rink:      een baan in het speelveld

Bias:      de afgeplatte zijde van een bowl

 

De wedstrijd

Bowls wordt gespeeld met 2 teams; het is de bedoeling om zoveel mogelijk bowls van 1 team dichter bij de jack te spelen dan de tegenstander. Elke bowl die dichter bij de jack ligt dan een bowl van de tegenstander is een "shot"; voor elk gemaakte shot krijg je een punt. De spelers in een team spelen om beurten hun bowls. Wanneer alle teamspelers hebben gespeeld, worden de punten geteld en is een "end" afgelopen.

Bowls kan worden gespeeld in teams van 1 persoon (singles), 2 personen (pairs), 3 personen (triples) en 4 personen (fours ).

Het aantal bowls per speler hangt af van de grootte van teams waarmee gespeeld wordt (teamgrootte / aantal bowls per speler):

singles:  4 bowls per speler

pairs:     4 bowls per speler

triples:   3 bowls per speler

fours:     2 bowls per speler

Bowls is één van de weinige sporten waarbij in een team geen onderscheid wordt gemaakt in leeftijd of geslacht.

Er wordt gespeeld volgens gemakkelijke spelregels.

Internationaal wordt een wedstrijd gespeeld om een van te voren vastgesteld aantal punten of ends. Ook wordt het "set"-systeem toegepast: het eerste team die het vastgestelde aantal punten bereikt wint de set, de wedtrijd eindigt wanneer een team 2 sets heeft gewonnen.

In Nederland wordt uitsluitend op tijd en/of het aantal vastgestelde ends gespeeld.

bottom of page